VOORBEELDEN VAN DE VERBORGEN OORZAAK VAN CHRONISCHE PIJN

ERGE BUIKPIJN

Een jonge vrouw met een gelukkige relatie en twee gezonde kinderen ontwikkelt erge buikpijn nadat ze weer gaat werken. Een medische darmaandoening? Nee. Deze vrouw werd op zeer jonge leeftijd verlaten door haar moeder. Ze ontwikkelde de buikpijn toen ze weer ging werken nadat haar kinderen waren geboren. Haar onbewuste brein interpreteerde het weer gaan werken als het verlaten van haar kinderen.

KEEL PROBLEMEN

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft al haar hele volwassen leven last van keelproblemen. Hiervoor wordt zij behandeld door een lichaamsgericht therapeut. Na een specifiek krachtige sessie gericht op de kaak, was ze extreem ziek en een week in bed, tot ze op een dag uit het niets uit roept: "Nee, vader, je kan niet meer in mijn lichaam zijn!" Zij is een slachtoffer geweest van seksueel misbruik in haar jeugd. Zodra ze haar boosheid uitte, verdween de lichamelijke pijn die ze al jaren had.

NEGEN JAAR BUIKPIJN

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft negen jaar last van buikpijn. Haar galblaas wordt verwijderd, maar de pijn houdt aan. Via een mind-body programma ontdekt ze dat haar pijn vooral in verband staat met schuldgevoelens en schaamte die ze meedraagt vanwege beslissingen die zij moest nemen over het levenseinde van haar overleden man die ernstig ziek was. Deze beslissingen waren in strijd met haar geloof. Ze begint zichzelf en haar pijn beter te begrijpen. De buikpijn gaat weg.

CHRONISCHE LAGE RUGPIJN

Een man van middelbare leeftijd heeft een aantal periodes achter de rug van continue lage rugpijn. Twee maal begon de pijn als sportblessure tijdens rugby en tennis. Wanneer de pijn hem dagelijks belemmert kiest hij voor een operatie die helaas de pijn slechts erger maakt. Ten einde raad leest hij een boek van Dr Sarno en herkent zijn perfectionisme, angst om op eigen benen te staan en boosheid naar zijn vader als oorzaken. Een maand later is hij zo goed als pijnvrij.

Liespijn

Een jonge man wordt uitgenodigd voor een vrijgezellen feest van een vriend. Zijn zus is net heel plotseling overleden en hij wil niet gaan. Zijn vrienden halen hem toch over. Op het feest is veel alcohol en naaktheid. Hij ontvangt een erotische massage. De volgende ochtend wordt hij wakker met pijn in zijn lies. Een hardnekkige pijn zo blijkt.. Gedurende drie jaar bezoekt hij urologen, neurologen, pijn artsen en anesthesiologen. Niets helpt. Behandeling via een mind-body benadering leidt uiteindelijk tot volledige genezing.