Over Karin

Mijn naam is Karin Hendriks. Ik ben psycholoog en ik begeleid mensen naar het helen en oplossen van hun fysieke en emotionele pijn. In het werk dat ik doe komt dat samen: door het verwerken van emotionele pijn kun je ook fysieke pijn oplossen. Naast mijn werk hou ik van dansen en maak ik graag lange wandelingen in de natuur.

Interesse in de bron van problemen

Tijdens mijn opleiding psychologie was ik erg geïnteresseerd in onderwerpen die te maken hadden met het opsporen en oplossen van persoonlijke pijnpunten en innerlijke belemmeringen. Ik wilde leren hoe je psychische problemen bij de wortels kon aanpakken. In mijn opleiding leerde ik vooral over het veranderen van je gedachten en gedrag als behandeling voor psychische problemen. Ik had echter de indruk dat hierbij de oorzaak niet werd aangepakt. Door mijn ontwikkeling op persoonlijk vlak zag ik steeds meer dat aandacht voor emoties essentieel is bij het oorzakelijk aanpakken van problemen.

Verwevenheid van lichaam en geest

In de loop der tijd raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de verwevenheid van lichaam en geest. Ik ontdekte de therapeutische waarde van bepaalde vormen van lichaamsbeweging zoals yoga en dans, doordat ze je kunnen helpen om te leren pijnlijke gevoelens toe te laten, te verdragen en ook te verwerken. Bepaalde mentale werkvormen, zoals bijvoorbeeld meditatie, helpen je een stapje terug te doen van je klachten, je emoties en gedachten en rust in jezelf te ervaren. Daarnaast heeft meditatie ook een positieve uitwerking op het lichaam. Ook creatieve werkvormen, zoals schrijven of schilderen, kunnen dergelijke effecten hebben.

Ziekte

Helaas werd ik na mijn opleiding ziek. Ik kreeg last van gewrichtsklachten die jarenlang aanhielden en waarbij uiteindelijk geen medische oorzaak te vinden was. Ik kreeg daarom psychologische behandelmethoden aangereikt: dezelfde behandelmethoden die ik ook geleerd had tijdens mijn ­opleiding. Deze benadering van gedachten- en gedragsverandering hielp mij beter te leren omgaan met de symptomen die ik had; het kon ze echter niet verhelpen.

Herstel door te voelen

De materie die ik als student al het meest interessant vond - het opsporen en oplossen van persoonlijke pijnpunten - bleek uiteindelijk de route naar herstel van mijn fysieke klachten. Na een zoektocht leerde ik wat het betekent om een emotie daadwerkelijk te verwerken: het gaat erom om je ware emoties te herkennen en doorvoelen. Dit heeft ook direct effect op je lichaam. Mijn opleiding heeft mij dit niet kunnen leren. Toch blijkt het een belangrijke sleutel voor innerlijke en fysieke gezondheid. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu pijnvrij ben.

Nu help ik ook anderen om met een houding van durf, zelfacceptatie en compassie tot de kern van de onbewuste en weggestopte emoties te komen. Daardoor kunnen deze emoties oplossen en verminderen lichamelijke klachten.

Samen op onderzoek uit

In mijn werk hecht ik belang aan een warme, veilige omgeving, waarin er ruimte is voor alles wat er in jou leeft. Ik onderzoek graag samen met jou waar je klachten mee samenhangen en wat voor jou de sleutel tot herstel is. Ik ben open en transparant en altijd geïnteresseerd in wat mensen drijft. Ik heb een heldere blik en benoem wat ik zie; ik zal doorvragen wanneer dat nodig is. Ten slotte ben ik praktisch ingesteld: ik vind het niet alleen belangrijk wat er in de sessie gebeurt, maar ook hoe je daar thuis mee aan de slag kunt gaan.

Mijn verhaal

Uit eigen ervaring weet ik dat er wat betreft herstel van lichamelijke klachten meer mogelijk is dan je misschien wel denkt. Je kunt hier meer lezen over mijn verhaal en hoe ik ben hersteld van onder andere gewrichtsklachten en fibromyalgie.

Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag

Vandaag de dag zet ik mijn vakkennis en persoonlijke ervaring in om mensen met chronische pijnklachten en andere langdurige lichamelijk onbegrepen klachten (SOLK) te helpen op hun weg naar herstel. Herstel is mogelijk – niet alleen voor mij, maar ook voor jou! Ik weet dat het niet makkelijk is om dit allemaal zelf te moeten uitzoeken. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag. Wees welkom!

Contactgegevens

Karin Hendriks
Praktijk Springlevend
Amsterdamsestraatweg 699A 3555 HD Utrecht
Opwettenseweg 128 5674 AD Nuenen
Tel: 06 201 446 90
Email: info@emotiealsmedicijn.nl

Indien je vragen hebt of graag een afspraak zou willen maken, kun je contact met Karin opnemen via onderstaand formulier.

Tel 9 en 6 bij elkaar op.