Over Bibi

Mijn naam is Bibi Verhagen. Ik ben een maatschappelijk werkster die zich richt op de begeleiding van mensen met chronische klachten. In mijn begeleiding help ik cliënten om op een andere manier naar hun aandoening te kijken. In plaats van hen alleen leren om te gaan met hun pijn of klacht, wordt er ook gewerkt aan duurzaam herstel. 

Ik geloof erin dat iedereen met chronische klachten een plek verdient waarin ze zich veilig, gehoord en in controle kunnen voelen in hun weg naar herstel. Naast dit werk houd ik van lezen, knutselen en ben ik veel te vinden in de sportschool. 

Maatschappelijk werk

Aanvankelijk ben ik maatschappelijk werk gaan studeren door mijn brede interesse in de menselijke psychologie. Het uitgangspunt binnen maatschappelijk werk is om mensen die vastgelopen zijn in hun leven, te helpen zich beter te redden in hun sociale omgeving en daarmee in de maatschappij. Om dat te bereiken wordt vaak gewerkt met heldere methodes waarmee je iemand handvatten biedt om zichzelf te helpen.
Hoe krachtig sommige van deze methodes ook kunnen zijn, het bleek regelmatig dat voor bepaalde cliënten een zeker plafond was binnen hun behandeling of traject. Ik ben altijd geboeid geweest door de ‘waarom’ vraag. Waarom lukt het de ene persoon wel om zijn leven te kunnen oppakken en slaat bij een ander eenzelfde behandeling totaal niet aan?
Deze vraag stelde ik mezelf later ook regelmatig rondom chronische klachten. Waarom lukt het de een wel om van zijn opgelopen klacht af te komen en lijkt het voor een ander een eindeloze weg? 

Een wirwar van klachten

Halverwege mijn opleiding werd ik ziek. Wat begon als een verwaarloosde schimmelinfectie aan de binnenkant van mijn slokdarm, veranderde in stekende chronische zenuwpijn. Ik kon niet meer goed slikken, had constant refluxklachten en vrijwel altijd een gezwollen keel. De zenuwpijn straalde steeds verder uit van boven mijn navel tot aan mijn kaken. In de jaren die volgden kreeg ik steeds meer chronische klachten waarvoor nooit een medische verklaring te vinden was. De pijn dreef mij regelmatig tot wanhoop en gaf daarnaast ook een groot gevoel van eenzaamheid. Therapie die gericht was op leren leven met de pijn vond ik vreselijk. Ik was nog geen 23 jaar en nu al veroordeeld tot een leven waarin vooral veel niet meer mogelijk was.

De weg naar herstel

Pas jaren later vond ik via Stichting Emovere wat er daadwerkelijk met mij aan de hand was. Stress en verdrukte emoties kunnen leiden tot chronische klachten. Ik leerde dat de pijn mij vooral wilde beschermen. Met de nodige hulp leerde ik langzaam weer vertrouwen te krijgen in mijn eigen lichaam en maakte ik stapje voor stapje weer deel uit van de wereld om mij heen. Ik ontdekte dat angst uiteindelijk de kern van mijn problemen was. Angst voor zowel mijn pijn als mijn emoties.

Je kunt hier meer lezen over mijn verhaal en hoe ik herstelde van mijn chronische klachten. 

Praktische hulp

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe overweldigend een weg naar herstel van chronische klachten kan zijn. Onze reguliere zorg is pas net begonnen met het erkennen van de krachtige rol die het brein kan hebben in de ontwikkeling van chronische pijn en angststoornissen. Veel nieuwe onderzoeken laten zien dat wanneer we kijken door deze lens, herstel van chronische klachten vaak goed mogelijk is. Cliënten blijven vaak cirkelen tussen traditionele 'management'-therapieën en medische behandelingen die vaak maar weinig verlichting geven.

Met mijn begeleiding wil ik graag houvast geven aan cliënten door middel van accurate pijneducatie. Ik werk op een compassievolle manier waarin ik gebruik maak van cognitieve en op mindfulness gebaseerde technieken. Emoties spelen daarin een belangrijke rol. Naast mijn diploma maatschappelijk werk ben ik ook getraind in ‘Pain Reprossessing Therapy’ en ‘emotional awareness and expression therapy’. Deze benaderingen zijn ontwikkeld door Alan Gordon (The Way Out) en Howard Schubiner. 

Het is voor mij belangrijk dat wanneer je na een sessie de deur uitgaat, zaken helder zijn en je verder aan de slag kunt. Ik help je graag! 

Voor meer informatie en het maken van een afspraak kun je contact met mij opnemen.

Bibi Verhagen
Praktijk Bibi Verhagen Lichamelijke Begeleiding
Mennonietenweg 8A 6702AD Wageningen
Tel: 06-11750625
Email: info@emotiealsmedicijn.nl

Indien je vragen hebt of graag een afspraak zou willen maken, kun je contact met Bibi opnemen via onderstaand formulier.

In welke locatie heeft u interesse?
Zou je werkgever een traject willen vergoeden?
Tel 4 en 7 bij elkaar op.