Online literatuur
Hieronder vindt u een overzicht van literatuur. Klik op de titel voor de link naar de volledige tekst.
Rugpijn – een volledige vertaling van het boek Healing Back Pain van Dr Sarno
Ik heb nog nooit een patient meegemaakt die pijn in de nek, schouders, rug of billen had en niet geloofde dat de pijn door letsel werd veroorzaakt, een ‘blessure’ die het gevolg was van een lichamelijke activiteit. ‘Ik heb me bezeerd bij het trimmen (bij het basketballen, tennissen, bowlen)'; ‘de pijn begon toen ik mijn dochtertje optilde’ of ‘toen ik het raam open probeerde te
krijgen, dat vast zat’. ‘Tien jaar geleden ben ik van achteren aangereden en sinds die tijd heb ik vaak rugpijn.’ Het idee dat pijn het gevolg is van een blessure of letsel, heeft zich diep in het bewustzijn genesteld. Lees verder…
Verhalenbundel met 15 openhartige verhalen van mensen met onbegrepen lichamelijke klachten
Het kan toch niet zo zijn dat we een lichamelijke klacht met een psychische therapie behandelen? Em toch is dat nodig omdat lichaam en geest niet gescheiden zijn, maar één. De verbindende schakel ligt in het gevoel. Het gevoel is nauw verbonden met het lichaam. Lees verder…
The Divided Mind – een gedeelte van het nieuwste boek van Dr Sarno
Health care in America is in a state of crisis. Certain segments of American medicine have been transformed into a dysfunctional nightmare of irresponsible practices, dangerous procedures, bureaucratic regulations, and skyrocketing costs. Instead of healing people, the broken health care system is prolonging people’s suffering in too many cases. Instead of preventing epidemics, it is generating them.
Does this judgment sound too harsh? Let’s look at some statistics. Over six million Americans suffering from the mysterious and excruciatingly painful ailment called “fibromyalgia” are being treated by an army of self-minted specialists, not one of whom has a clue as to what causes the disorder. Millions more are suddenly being treated for gastric reflux, at an annual cost of billions of dollars. Who says heartburn can’t be profitable? And millions more—many of them youngsters—are dependent on mind-altering drugs which, it now turns out, may actually be endangering their lives. Lees verder…
Interview met ex-neuroloog Marten Klaver – Volkskrant 15 augustus 2015
Neuroloog Marten Klaver nam het op voor patiënten die met moeilijk thuis te brengen lichamelijke klachten naar de psycholoog werden doorverwezen. Hij lacht vage kwalen niet weg en legt uit hoe hij zijn patiënten weer zelfvertrouwen geeft. Lees verder…
Dit een Engelse artikel is geschreven door Alan Gordon. Het artikel beschrijft hoe een groeiend aantal zorgverleners geloven dat chronische pijn vaak een psychofysiologisch fenomeen is dat goed reageert op psychologische behandeling. Het artikel bevat visies en ervaringen van een fysiotherapeut en een chiropractor. Lees verder…
Hoofdpijn, buikpijn, RSI, lage rugpijn, huiduitslag – oorzaak en oplossing
Dit een blog van Jos Nierop, student humanistiek. Hij beschrijft zijn verleden van pijnklachten, zijn inzichten en zijn genezing: "Wanneer je lijf niet meewerkt, kan je niet doen wat je het liefste doet. Hier heb ik lang last van gehad. Nu zie ik dat mijn klachten veel te maken hadden met mijn persoonlijkheid en de manier waarop ik met mijn klachten omging. Lange tijd onderschatte ik de invloed van emotie en stress en wist ik niet hoe ik hiermee om moest gaan." Lees verder...
Ervaring van Anna Woltz – journaliste en jeugdboekenschrijfster – Column Volkskrant
Anderhalf jaar lang heb ik RSI gehad. En nu ben ik er vanaf. Niet door fysiotherapie, peperdure cursussen, matig computergebruik of een aangepaste werkplaats – hoewel ik dat allemaal geprobeerd heb. Eén boek heeft mij genezen. Het klinkt ongelooflijk – en voor mensen met RSI waarschijnlijk ook heel irritant, want zo makkelijk gáát het niet – maar lees door. Dit moet iedereen weten. Familie en goede vrienden wisten dat ik RSI had, maar voor de rest van de wereld hield ik het stil. Ik wilde niet dat werkgevers zich zouden afvragen of ik een bepaalde deadline wel kon halen. En ik had absoluut geen behoefte aan het label dat je als RSI-patiënt krijgt opgeplakt; ik wilde geen stressgevoelige aansteller zijn die lijdt aan een modeverschijnsel. Lees verder…
Ervaring van Jeanne Roeland – Auteur van www.ikhebeenhersenschudding.com
De mensen die ik laatst nog heb gesproken weten al dat ik enorme vooruitgang geboekt heb in mijn herstel! En iedereen vraagt natuurlijk hoe kan dat? Ik doe een poging hieronder. Ik besef nu in het bijzonder op wat voor manier rust mijn herstel heeft beïnvloed. Zoals je weet wordt bij een hersenschudding altijd geadviseerd om rust te houden. Ik denk dat ik nu pas eindelijk begrijp wat rust betekent en hoe belangrijk het is onderscheid te maken tussen de verschillende soorten om echt rust te ervaren: lichamelijke rust, cognitieve rust en emotionele rust. In deze blog zoom ik in op de emotionele rust. Lees verder…
Artikel door Emotie als Medicijn
Dit is een artikel dat geschreven is door Emotie als Medicijn. Het beschrijft in het kort deze benadering en de effecten. Lees verder…