Karins verhaal

In 2015 kreeg ik na een darminfectie last van gewrichtspijnen. Ik was toen midden in een yogatraining in India, dus vermoedde dat het met overbelasting te maken had. Ik nam rust, maar de klachten bleven toch toenemen en ik moest vervroegd naar Nederland terugkeren.

Het ziektebeeld ging over, maar de pijnklachten bleven

Ik werd gediagnosticeerd met reactieve artritis, een vorm van gewrichtsontsteking die normaal gesproken na een bepaalde termijn overgaat. Dat liep helaas anders dan verwacht. De normale hersteltijd verstreek en het ziektebeeld ging over, maar allerlei pijnklachten bleven. Ook had ik buikklachten en was gauw vermoeid. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose fibromyalgie. Dit betekent zoveel als: pijn in spieren en bindweefsels. Deze diagnose geeft dus geen verklaring voor de pijn, en helaas was er ook geen behandeling beschikbaar om ervan te genezen. Ik kon deelnemen aan een multidisciplinair revalidatieprogramma om mij beter met de pijn te leren leven, en moest leren accepteren dat ik mijn hele leven deze klachten zou houden. Ik wist echter dat 90% van de mensen die fibromyalgie krijgt, eerder in zijn leven een trauma heeft meegemaakt. Zelf had ik ook traumatische gebeurtenissen meegemaakt en ik was ervan overtuigd dat als ik de innerlijke pijn van mijn trauma zou helen, dat mijn fibromyalgie dan ook over zou gaan.

Een pittige zoektocht

Intussen legde ik ook fysiek een uitgebreide zoektocht af. Toen bleek dat ik niet goed herstelde van de reactieve artritis begon ik me af te vragen of de diagnose wel klopte. Zou er toch iets anders aan de hand zijn? Ik bezocht verschillende medisch specialisten, maar de vele onderzoeken hielpen mij niet verder.

Niets leek te helpen

Ik verbreedde mijn zoektocht naar het alternatieve circuit. Nieuwe onderzoeken en labels (zoals de ziekte van Lyme) leverden mij niets op. Ik probeerde allerlei behandelingen. Een deel daarvan hielp niet of nauwelijks. Wanneer een behandeling wel leek te helpen was dat effect vaak maar tijdelijk en nam het na een maand of twee weer af tot ik weer terug was bij de uitgangssituatie. Inmiddels was de pijn zo erg toegenomen dat ik niet meer kon lopen en van een rolstoel afhankelijk was. Ik kon ook niet meer zitten of liggen zonder de ondersteuning van extra kussens. Daarnaast had ik heel weinig energie en een scala aan andersoortige klachten.

Het keerpunt: eindelijk begrip

Uiteindelijk stuitte ik op het werk van dr. John Sarno. Hij werkte met de emotionele oorzaak van chronische pijn en behaalde daarmee verbluffende resultaten. Ook las ik het verhaal van Steven Ozanich, die zelf via deze methode van zijn pijn en andere klachten hersteld is. Natuurlijk was de term ‘psychosomatisch’ mij als fibromyalgiepatiënt en psycholoog niet onbekend, maar niemand kon daarbij goed uitleggen hoe die psyche dan precies zorgde voor de fysieke pijn. En wat ik kon doen om van mijn klachten af te komen en weer een normaal leven te leiden. Dr. Sarno deed dit echter wel: hij legde het proces uit dat maakt dat emotioneel leed leidt tot echte fysieke pijn. Het feit dat hij het proces zo helder kon beschrijven, maakte dat er bij mij iets klikte. Waar psychosomatisch voor mij een lege term was omdat het ontbrak aan een goede verklaring, bood dr. Sarno een verklaring die zowel begrijpelijk als aanvaardbaar was.

Hier kwamen de componenten samen die ik nodig had voor mijn herstel: een goede en sluitende uitleg over de emotionele oorzaak van mijn lichamelijke pijn, met daarbij aanwijzingen voor het anders omgaan met die emotionele pijn en opbouwen van fysieke activiteit. 

Eindelijk weer wandelen

Gewapend met deze nieuwe kennis begon ik te experimenteren met fysieke activiteit waar ik al jaren niet meer toe in staat was geweest. Dit leidde tot verbazingwekkende resultaten. Binnen twee weken gebruikte ik mijn rolstoel niet meer, liep ik weer vrij rond in huis, en was ik zelfs weer begonnen met wandelen. Mijn herstel zette zich langzaam maar zeker voort totdat alle pijn weg was. Nu kan ik alles weer en ben ik pijnvrij.

Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag

Vandaag de dag zet ik mijn vakkennis en persoonlijke ervaring in om mensen met chronische pijnklachten en andere langdurige lichamelijk onbegrepen klachten (SOLK) te helpen op hun weg naar herstel. Herstel is mogelijk – niet alleen voor mij, maar ook voor jou! Ik weet dat het niet makkelijk is om dit allemaal zelf te moeten uitzoeken. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag. Wees welkom!

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je contact met mij opnemen.