Pijn door stress

Pijn door stress komt heel vaak voor. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van lichamelijke symptomen die veroorzaakt worden door emotionele spanningen. Dit komt doordat wij menselijk zijn. Wij zijn gemaakt met een brein waarin lichamelijke en emotionele centra hecht met elkaar verbonden zijn.

De huidige gezondheidszorg kiest er echter voor om lichamelijke pijn lichamelijk te benaderen. Wanneer er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, spreekt men van Somatisch Onvoldoende Lichamelijk verklaarde Klachten. Tot 40% van de consulten bij de huisarts gaat over lichamelijke klachten waarvoor geen of een onvoldoende somatische (=lichamelijke) verklaring gevonden wordt (bron: NHG-standaard).

Heb je pijn door stress?

Wanneer je klachten aanwezig blijven en niet reageren op lichamelijke therapie of op medicatie, is er een aanzienlijke kans dat je pijn ontstaat door stress. Heel veel klachten aan spieren, gewrichten en pezen die niet binnen zes weken overgaan, worden veroorzaakt door stress. Dit zelfde geldt voor orgaan gerelateerde klachten zoals onbegrepen buikpijn, prikkelbare darmsyndroom, obstipatie, spijsvertering klachten en brandend maagzuur. Daarnaast kunnen klachten die te maken hebben met een verminderde weerstand of een stoornis in de hormoonhuishouding met stress samenhangen.

Maar ik heb geen stress…

Misschien heb je helemaal geen stress? Of misschien ben je het rustiger aan gaan doen, maar zijn je lichamelijke klachten gebleven! Vroeger leerde ik op school dat een langdurige stressreactie lichamelijke klachten kan geven. Dit betekende dat ontspanning de pijn zou weg nemen. In de praktijk blijkt dit lang niet altijd op te treden. Bepaalde lichamelijke klachten zijn zeer hardnekkig en reageren niet op rust nemen, op vakantie gaan, yoga, mindfullness of minder werken. De reden hiervan is dat de stressreactie in stand wordt gehouden door ontkende of weggedrukte emoties, en door druk die we ons zelf opleggen. Vooral bepaalde karaktereigenschappen zijn vergroten de kans op chronische lichamelijke klachten. Tot deze eigenschappen behoren: perfectionisme, een goed mensen willen zijn, groot verantwoordelijkheidsgevoel, hard je best doen, conflicten vermijden en gevoelens binnen houden. Kortom: ook al nemen we rust, onze hersenen ervaren nog steeds een bedreiging in de vorm van zelfopgelegde druk of verdrongen pijnlijke emoties die dreigen bewust te worden. Een innerlijke zoektocht is nodig om de oorzaak van de pijn te vinden.

Hoe ontstaat pijn door stress?

Alle zintuigelijke prikkels worden verwerkt in de hersenen. Hier worden ze vergeleken met eerdere ervaringen. Wanneer een zintuigelijke waarneming overeen komt met een eerdere bedreigende ervaring, slaat de amygdala alarm. De amygdala is een deeltje in de hersenen dat het zenuwstelsel en het hormoonstelsel aanstuurt. Wanneer de bedreiging langdurig aanwezig blijft, kan dit resulteren in lichamelijke veranderingen zoals een verminderde doorbloeding in bepaalde lichaamsdelen, verkramping van bepaalde spieren of vermindering van bepaalde orgaanfuncties. Klachten en pijn door stress omvatten: fibromyalgie, brandend maagzuur, buikpijn, prikkelbare darmsyndroom, hielspoor, spanningshoofdpijn, migraine, nekpijn, schouderpijn, RSI, carpaal tunnel syndroom, kaakproblemen, tinnitus, aangezichtspijn, tintelingen in ledematen, chronische peesontsteking, frozen shoulder, pijnlijke spieren, triggerpoints in spieren, rugpijn, bilpijn, bekkenpijn, beenpijn, borstpijn, huiduitslag, hyperventilatie, whiplash, slaapproblemen, duizeligheid en meer.. Dit filmpje verduidelijkt de fysiologische achtergrond van pijn door stress.

Maar ik kan mijn stress toch niet beïnvloeden…

Soms kunnen we de oorzaak van onze stress niet beïnvloeden. Het oplossen van pijn door stress begint echter met het erkennen van de interne oorzaak: karaktereigenschappen, onvervulde verlangens en ingehouden emoties spelen veelvuldig een rol. In de praktijk zie ik bijvoorbeeld dat verdrongen frustratie veelvuldig een oorzaak is van het starten en aanhouden van lichamelijke pijn. Het voelen en erkennen van de voorheen verdrongen emotie, het oplossen van deze emotie, en het neutraal en zonder angst benaderen van je pijnklachten zijn belangrijke stappen richting herstel.

Lees het gratis e-book Emotie als Medicijn

Wil je meer weten over deze benadering? Op deze website zijn een gratis e-book en gratis werkboek beschikbaar. Deze boeken kunnen je helpen herstellen. Beide boeken worden gefinancierd door middel van donaties. Verder kan Emotie als Medicijn je helpen om via coaching gesprekken de oorzaak van je pijn te identificeren en op te lossen. Je kunt hier contact met ons opnemen.