Welk soort chronische pijn heb je?

Misschien ben je langs de huisarts geweest en heeft deze je gediagnosticeerd met artrose, fibromyalgie of een peesontsteking, waarna je medicijnen kreeg. Of misschien werd je doorverwezen naar verschillende specialisten, of naar een fysiotherapeut, oefentherapeut of chiropractor. Of werd je zelfs geopereerd. Helaas bleef de pijn aanwezig. En misschien ging je verder op zoek binnen de alternatieve zorg.. En zo kunnen er maanden en jaren voorbij gaan zonder dat de pijn weg gaat. En je bent niet gek. De pijn is echt in je lichaam aanwezig. Het zit niet slechts in je hoofd!

Chronische pijn: twee soorten

Chronische pijn kan worden onderverdeeld in twee soorten. Wanneer er in je lichaam structurele afwijkingen aanwezig zijn, zoals een fractuur, infectie, zenuwletsel of een tumor, zullen medische onderzoeken bijzonderheden aangeven. Dit is verklaarbare chronische pijn. In deze gevallen is de oorzaak duidelijk en is medische interventie nodig. Bij de tweede soort chronische pijn tonen de onderzoeksresultaten geen afwijkingen, of slechts kleine bijzonderheden die je klachten niet geheel verklaren. Deze uitkomst komt echt héél vaak voor. In dit geval hebben er lichamelijke veranderingen plaats gevonden die pijn geven. Er is echter niets kapot in het lichaam. Hierdoor blijft een medische verklaring uit. Soms wordt er een naam gegeven aan de bevindingen zoals fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom, prikkelbare darmsyndroom, a-specifieke lage rugpijn, spanningshoofdpijn etc. Deze benamingen verwijzen niet naar een medische afwijking, maar slechts naar een pijnsyndroom met onbekende oorzaak.

Normale abnormaliteiten

Ook gebeurt het vaak dat klachten worden toegeschreven aan normale abnormaliteiten, ofwel aan afwijkingen die ook voorkomen bij mensen zonder pijn. Er zijn veel mensen zónder pijn die ook artrose, stenose of uitstulpende en gescheurde tussenwervelschijven hebben. Deze afwijkingen behoren tot verouderingsprocessen in het lichaam en verlopen vaak pijnloos.  Wanneer je klachten aan deze afwijkingen worden toegekend, is de kans groot dat de pijn hier helemaal niet vandaan komt en je kunt herstellen. Mensen met kaakgewrichtsklachten worden vaak verteld dat ze afwijkingen hebben in hun bijt, gewricht of kaak, maar weer geldt dat dit vaak voorkomt bij mensen zonder pijn. Mensen die zorg zoeken bij alternatieve genezers worden vaak gediagnosticeerd met aandoeningen zoals bijnieruitputting, candida infectie, voedselallergieën, Lyme ziekte en andere aandoeningen wat mogelijk niet echt weefsel beschadigingen zijn. Het bovenstaand onderscheid tussen beide soorten chronische pijn is erg belangrijk, want de behandeling verschilt enorm.

Chronische pijn in een overzicht

Verklaarbare chronische pijn

Onverklaarbare chronische pijn

Medische onderzoeken tonen bijzonderheden aan, bijvoorbeeld een fractuur, infectie of tumor.

Medische onderzoeken tonen geen bijzonderheden aan, of slechts bijzonderheden die ook bij mensen zonder klachten voorkomen.

Medische interventie doet de pijn afnemen, indien de pijn behandelbaar is.

Lichamelijke therapie helpt niet of onvoldoende.

De pijn is consequent.

De pijn is niet consequent: soms is er wel last bij bepaalde bewegingen en op andere momenten niet.

De pijn is op dezelfde locatie aanwezig.

De klachten kunnen in het lichaam verschuiven van de ene naar de andere plek, en weer terug.

Er is sprake van meetbare schade of meetbare afwijkingen.

Het lichaam heeft geen schade ondergaan; wél hebben lichamelijke veranderingen plaats gevonden die voelbaar zijn door een geoefend therapeut.

De arts diagnosticeert schade of een afwijking die medische interventie vereist.

Een arts vindt geen bijzonderheden, of diagnosticeert een pijnsyndroom waarvan de oorzaak onbekend is zoals prikkelbare darm syndroom of fibromyalgie.

De epidemie van onverklaarbare chronische pijn

Het valt op dat chronische pijn zonder aanwijsbare oorzaak steeds vaker voorkomt. Er is eigenlijk een ware epidemie aan de gang; een crisis die zich midden in onze samenleving afspeelt. In Nederland lijden 2,2 miljoen mensen aan chronische pijn. Ook blijkt dat  relatief veel patiënten de behandeling ervaren als inadequaat. Een nieuwe benadering van chronische pijn is noodzakelijk.

In Nederland lijden 2,2 miljoen mensen aan chronische pijn.

Falende gezondheidszorg creëert meer pijn

Artsen die bekend zijn met het bovenstaande onderscheid hebben geconstateerd dat de meeste rug-, nek-, schouder- en hoofdpijnklachten onder onverklaarbare chronische pijn vallen. Net als fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom, onverklaarbare vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vaak moeten plassen en vele andere klachten. Het goede nieuws: je kunt genezen. Het slechte nieuws: de huidige Nederlandse gezondheidszorg diagnosticeert deze enorme oorzaak van pijn niet waardoor mensen jarenlang de reguliere en alternatieve gezondheidszorg doorlopen en soms hele onprettige lichamelijke behandelingen ontvangen. Helaas komt het binnen de huidige gezondheidszorg veel te vaak voor dat  mensen met chronische pijn alle hoop op genezing wordt ontnomen doordat artsen zelf niet weten wat de oorzaak is. Onverklaarbaarheid van klachten en daardoor het verlies van hoop op genezing creëert een negatieve spiraal: angst geeft meer pijn en meer pijn geeft weer meer angst.

Effectieve behandeling van chronische pijn

Er is fantastisch nieuws. Het lichamelijke proces achter onverklaarbare chronische pijn is omkeerbaar. Indien je last hebt van klachten waarbij lichamelijke therapie niet helpt en tevens geen serieuze medische oorzaak is gediagnosticeerd, kun je geheel herstellen. Alles wat je nodig hebt om te starten is openheid voor de mogelijkheid dat je klachten veroorzaakt worden door signalen in je hersenen en zenuwstelsel als reactie op gevoelens die in je onbewuste terecht zijn gekomen.

> lees verder: meer over het verband tussen lichaam en geest