Chronische pijn behandeling

Deze psychologische benadering van chronische pijn is toegankelijk voor iedereen met chronische pijn waarbij geen medische verklaring of structurele lichamelijke afwijking is gevonden. Daarnaast is het belangrijk dat je open staat voor de mogelijkheid dat emotionele spanning of denkpatronen de oorzaak zijn van je klachten, en dat emotionele centra in je hersenen via het autonome zenuwstelsel of hormoonstelsel de doorbloeding of andere lichamelijke functies hebben beïnvloed.

De inhoud van het traject

De eerste belangrijke stap die ik met mensen zet is het aanbieden van informatie over wat de pijn veroorzaakt en wat er daadwerkelijk in iemands lichaam aan de hand is. In een wereld met ideale gezondheidszorg zou je huisarts je deze informatie aanbieden. Helaas zijn de ontwikkelingen op het vlak van chronische pijn nog niet zo ver gevorderd, waardoor je afhankelijk bent van andere informatiebronnen. Achter het ontstaan van pijn waarvan een medische oorzaak afwezig is, zit een fysiologisch en een psychologisch mechanisme. Kennis en inzicht in deze mechanismen ontstaat op basis van informatie. De juistheid van de informatie kan worden getoetst op basis van uw eigen ervaringen. Wanneer iemand deze stap doorloopt ontstaat er een veranderde mindset waarbij een psychologische oorzaak van de klacht wordt geaccepteerd. Voor de ene persoon is deze stap makkelijker dan de andere. Vervolgens onderzoeken we hoe u met uw klacht omgaat. Indien uw klacht veel angst, bezorgdheid of frustratie opwekt, is het belangrijk dat we dit oplossen. Dit soort gevoelens zijn heel begrijpelijk, maar versterken tevens de pijn. De derde stap is ook cruciaal en wordt in veel pijnrevalidatie programma’s weggelaten. Het gaat om het identificeren en oplossen van de onbewuste emotionele oorzaak van de klacht. Uw geest gebruikt uw lichamelijke klacht om u af te leiden van een emotionele pijn of een emotioneel conflict. Dat wil zeggen dat er een conflict in u is tussen wat u onbewust wil en bewust wil. Met het bewust worden van dit conflict, vermindert vaak de lichamelijke klacht. Praktisch gezien bestaat het traject uit onze gesprekken in combinatie met een werkboek dat u thuis op uw eigen tempo kunt doorlopen.

Praktische invulling

Wanneer u het traject start, ontvangt u:

  • Een intake (60 minuten)
  • Persoonlijke begeleiding in de vorm van gesprekken  (60 minuten, meestal om de 2-3 weken)
  • Een werkboek met informatie over pijn, en schrijf- en inzicht oefeningen voor thuis

Sessies met uw begeleider

De intake en vervolggesprekken brengen u inzicht, steun en verdieping naast de oefeningen voor thuis. Samen onderzoeken en identificeren we de oorzaak en oplossing van uw lichamelijke klachten. De fundering van dit alles is een basis van vertrouwen. In mijn praktijkruimte creëer ik graag een warme gemoedelijke sfeer waarin u uw verhaal kwijt kunt en waarin ruimte is voor emoties. Alles wat u aan mij vertelt, blijft tussen ons.

Dagelijkse vragen en oefeningen voor thuis

Het werkboek dat ik u meegeef bevat dagelijkse schrijfoefeningen voor thuis die gericht zijn op het bewust maken van zaken in uw onbewuste. In bepaalde oefeningen zult u schrijven over stressfactoren en spanningen in uw leven. Andere oefeningen betreffen het schrijven van dialogen of niet te verzenden brieven. Er zijn ook vragenlijsten die inzicht geven in uw emoties, uw karakter eigenschappen, triggers van uw symptomen en in andere dingen. Er is veel aandacht voor aangenomen patronen en de wijze waarop wij als mensen emoties onderdrukken. Het programma bevat ook verwijzingen naar literatuur en video’s over de relatie tussen lichaam en geest. Talrijke studies hebben aangetoond dat schrijven over emotionele zaken, lichamelijke symptomen vermindert.

Goedkeuring van uw arts en geestelijk zorgverlener

Het is belangrijk dat u vooraf aan dit programma uw arts en eventuele geestelijk zorgverlener (psycholoog etc) heeft geconsulteerd om er zeker van te zijn dat uw deelname acceptabel is. Het ondertekenen van een disclaimer is vereist voordat u start. Als u vragen of zorgen heeft, verzoek ik u om contact te zoeken met mij.

Tijdsinvestering

Er wordt minimaal 20 minuten ‘huiswerk’ per dag van u gevraagd. Het is duidelijk dat er een toewijding van u wordt gevraagd, en één die nodig is om eindelijk de lichamelijke symptomen kwijt te raken die u al maanden of jaren heeft. Natuurlijk kunt u het werkboek op uw eigen tempo doorlopen. Het is wel zeer aan te bevelen om het compleet en met heel uw hart te doorlopen aangezien dat de beste resultaten brengt. Het gehele traject neemt meestal 2-3 maanden in beslag. Gemiddeld spreken we 3-8 keer af.

Voor meer informatie of het maken van en afspraak kunt u contact met mij opnemen. Ik ben werkzaam in Utrecht en Wageningen. Als u niet zeker weet of dit programma bij u past, kunt u ook het beste even contact met mij opnemen.

> Lees verder: Tarieven en Vergoeding