Chronische pijn na zwangerschap of bevalling

Sinds ik dit werk doe, heb ik verschillende vrouwen leren kennen met chronische lichamelijke klachten die waren ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling. In alle gevallen hadden deze klachten een enorme impact op iemands leven en welzijn. Een kindje opvoeden is niet makkelijk. En dit doen in combinatie met lichamelijke pijn is meestal heel zwaar. Helaas kan de pijn leiden tot het opgeven van een verdere kinderwens.

Als lichamelijke therapie onvoldoende helpt

Er is veel lichamelijke therapie beschikbaar, zoals fysiotherapie, oefentherapie en bekkenbodemtherapie. Wanneer deze lichamelijke benadering onvoldoende helpt voelen veel vrouwen zich genoodzaakt om te berusten in de pijn. Ermee leren leven lijkt het hoogst haalbare. Dit kan anders! Deze klachten kunnen volledig genezen is mijn ervaring met cliënten. Graag deel ik hier mijn ervaringen zodat degenen die hier open voor staan dit pad naar pijnafname kunnen bewandelen.

Een emotionele oorzaak van chronische pijn na zwangerschap of bevalling

In de begeleiding van deze vrouwen heb ik gezien dat de klachten oplosten na identificatie van onderdrukte of verdrongen emoties. Hoe werkt dit?

Zwanger zijn en een kindje krijgen kan veel gevoelens triggeren, waarvan veel vrouwen zich lang niet altijd bewust zijn. Alle heftige, relevante en belangrijke gevoelens die worden onderdrukt kunnnen leiden tot sensitisering in de hersenen met lichamelijke symptomen tot gevolg.

Tijdens mijn werk met clienten bleek ook dat gevoelens die vooraf aan de zwangerschap reeds onderdrukt werden, tijdens het zwanger zijn aanleiding gaven tot pijn. De neiging is groot om de pijn te wijten aan het zwanger zijn, aan de verweking van de banden etc. Feit is dat hersenen die al gesensitiseerd zijn door belastende onderdrukte gevoelens sneller signalen afgeven die resulteren in lichamelijke symtomen in lichaamsdelen die fysiek meer belast worden.

In de woorden van de Amerikaanse arts Dr Sarno: de fysieke pijn is een welkome afleiding van de emotionele pijn die onbewust moet blijven.

Emoties door de bevalling

Een bevalling verloopt niet altijd zoals we graag zouden willen. Het kan uiteindelijk een ervaring zijn die talloze gevoelens in ons triggert. Juist door de intiemheid, kwetsbaarheid en afhankelijkheid waarvan tijdens bevallen sprake is, kunnen heftige gevoelens ontstaan. Sommige vrouwen ervaren:

  • intense gevoelens van in de steek worden gelaten
  • wantrouwen in medisch personeel
  • intense angst voor het welzijn van het kindje
  • groot verlies van vertrouwen in het eigen lichaam
  • boosheid om onjuiste houding of bejegening van medisch personeel
  • boosheid om beslissingen die werden genomen

Maar dan is het kindje er eindelijk, en zijn we geneigd om snel over deze negatieve ervaring heen te stappen. De pijnlijke gevoelens blijven echter in ons en kunnen aanleiding geven tot lichamelijke pijn.

Een baby, dreumes of peuter opvoeden

Een jong kind is één en al behoefte! Het heeft geen besef van rekening houden met anderen en van de behoeften van anderen. Het is compleet egocentrisch. En dat bedoel ik niet negatief; het is simpelweg zoals een kind in de leeftijd van 0-3 jaar is. Als ouder kan het een grote opgave zijn om continue beschikbaar te zijn. Helemaal als je reeds op je tenen loopt om je kinderen niets tekort te laten komen. Of als je onvoldoende steun uit de omgeving ervaart. Opvoeden kan gepaard gaan met veel zelf opgelegde druk en angst. Ook kun je een kort lontje krijgen, of gefrustreerd raken over het gedrag van je kind of over het gemis aan tijd voor jezelf. Dit is een hectische tijd die veel vraagt van ouders. Het is ook een periode die aanleiding kan geven tot het ontstaan van chronische lichamelijke pijn doordat specifieke ongewenste gevoelens kunnen worden verdrongen.

Sta je open voor een emotionele oorzaak?

Veel zorgverleners en vrouwen zelf wijten hun klachten aan permanente lichamelijke veranderingen die door het zwanger zijn of door de bevalling zijn opgetreden. Toch is een oplossing mogelijk voor wie open staat voor een emotionele benadering. Verscheidene factoren kunnen wijzen op een emotionele oorzaak, zoals:

  • je klachten verergeren bij stress
  • medische onderzoeken tonen geen concrete lichamelijke gebreken aan
  • de pijn verplaatst zich door je lichaam
  • hier vindt je meer aanwijzingen voor een emotionele oorzaak

Intake gesprek

Heb je interesse in een vrijblijvend intake gesprek? Neem dan contact met mij op.